images (1)

Origens del Centre Vila

Un grup de persones inquietes, veient que era necessària una organització veïnal que aglutinés els diferents interessos i preocupacions dels veïnat i treballés per la cohesió social d’aquesta zona, i a la vegada fos portaveu dels diferents problemes de cara l’Administració, es van començar a reunir als locals del Centre Parroquial a finals de 1995.

Pràcticament tots els barris tenien una associació de veïns i  Centre Vila no en tenia cap, ja que l’AV del Casc Antic havia deixat de funcionar.

Es van fer sondeigs i enquestes per detectar els diferents problemes, i si es creia necessari constituir una associació de veïns. Les respostes van portar aquest grup a reafirmar-se en el fet de constituir una Junta Gestora que elaboraria els Estatuts que haurien de regir l’Entitat.

Els membres d’aquest primera Junta Gestora van ser:

Josep Navarro Zapata, Pere Garcia Batalla, Carme San Agustin Duran, Joan Morral Altayo, Rosa Rovira Punsola, Joan Clement Creus, Ramon Grau Esquius, Diego del Valle Iniesta, Xavier Reverter Fontcuberta, Adolf Bonàs Font, Maria Companys Selvas i Fernando Cortés Blanco.

El dia 11 de maig de 1996 es va convocar una assemblea de presentació i, tot i ploure d’una manera considerable, la Sala Club del Centre Parroquial es va omplir de gom a gom.

L’Assemblea va donar ple suport a la Junta Gestora per tirar endavant una Associació que fos lliure i participativa en les seves decisions i que la defensa dels interessos dels veïnat sempre estigués per damunt de la dels interessos partidistes. En aquesta Assemblea l’antiga AV del Casc Antic va entregar el seu romanent de diners a la nova associació veïnal que tindria el nom d’AV Centre Vila.

Un cop aprovats els Estatuts el 30 d’abril de 1996, es va convocar una Assemblea al Centre Parroquial el 29 de juny de1996 per constituir la nova Junta de l’AV Centre Vila. En aquesta Assemblea es van reflectir opinions contràries a la nova Junta, perquè aquesta va presentar una candidatura  on no es va admetre alguns membres que volien entrar, instant-los a presentar en tot cas una altra candidatura. La nova Junta va ser proclamada per majoria i només amb sis abstencions.

La Primera Junta de l’AV Centre Vila fou la següent:

President: Joan Clement Creus; vicepresident: Diego del Valle Iniesta; secretària: Rosa Rovira Punsola; tresorer: Pere Garcia Batalla; vocals: Anna Sala Comadran, Joan Morral Altayo, Ramon Grau Esquius, Xavier Reverter Foncuberta, Francesca Vidal Garangau, Josep Humet Folguera, Maria Companys Selvas i Fernando Cortés Blanco.

Aquesta primera Junta va establir com a primer objectiu aconseguir un local propi a la zona del Centre Vila. Durant diverses setmanes es recollien les adhesions i sol·licituds de nous socis i sòcies en una parada al carrer, es van recollir i presentar moltes instàncies cercant una solució que l’Ajuntament no va resoldre. Finalment un soci va cedir una petit local, al carrer de Martí Costa núm. 38, on l’AV Centre Vila s’ha pogut desenvolupar durant 10 anys.

Les primeres  activitats reivindicatives de l’Entitat foren: que no es tapés l’ull del pont de la Riera de Caldes (385 signatura); que se cedís un local sociocultural per al barri (dues terceres parts dels veïns van presentar instàncies); també que davant la construcció de la Biblioteca Municipal no es tanqués la Biblioteca de la Caixa situada entre el Centre Vila i La Creueta. Altres reivindicacions de Via pública, Sanitat i millora dels carrers van ocupar l’activitat de la nova Associació.

Durant el primer any l’AV Centre Vila va començar a endegar tot un seguit d’activitats que encara són presents: la Castanyada, un pessebre al carrer per Nadal, un Concurs Fotogràfic per la Festa Major d’Hivern, un Dinar de germanor a l’Aplec de Santiga i sortides culturals, que han marcat el tarannà de l’AV Centre Vila.

Així han anat passant els anys i al mateix temps creixen el nombre de socis.

Ens els últims temps, amb aquest món tan evolutiu i tan trepidant, les coses van canviant i les necessitats de les persones també canvien. L’AV Centre Vila també evoluciona i esta introduint i impulsant noves idees i noves formes de treballar adaptant-se a les noves tecnologies i intentant estar al dia en els sistemes de comunicació amb els socis i continuant sent els portadors de les seves reivindicacions que actualment se centren en la mobilitat i el deteriorament del casc antic entre altres.

A part, l’AV Centre Vila no només treballa per resoldre problemes, sinó que a més a més impulsa la cultura, l‘educació i altres activitats que permeten el desenvolupament integral dels seus habitants.

L’any 2003 es va instaurar la Festa de primavera que se celebra al mes de maig.

L’any 2004 es va crear l’Himne de l’AV Centre Vila amb lletra i música de membres de la Junta.

En la actualitat la seu de l’AV Centre Vila es troba al Centre Cívic “El Vapor”, al carrer Enric Granados s/n de Santa Perpètua de Mogoda.

 

Santa Perpètua de Mogoda, desembre de 2005